Ingen växelkurs

En tavla målas inte över en dag. Inte när det är jag som skapar den. För en tid sedan blev jag kontaktad av en kvinna som ville köpa en av mina tavlor. Det var länge sedan jag fick så många superlativ kastade på mig. Hon älskade helt enkelt tavlan hon ville ha.

Köplusten dog tvärt när hon fick veta vad den kostade. Det var åt helvete för mycket trots att hon fick den för halva priset, samt att hon fick den inramad.

Jag är inte den som är den. Ibland händer det att jag bara rycker på axlarna och frågar. "Vad vill du betala då?". I just den här affären var hon villig att betala ungefär ingenting...

Tavlan som hon förälskat sig i hade jag haft stående i mitt förråd i nästan två år. Jag tyckte på axlarna och tänkte... vá fán... antingen står tavlan och tar upp plats i två år till. Eller så skänker jag bort den till en person som verkligen, verkligen vill ha den. Som verkligen uppskattar den. Som verkligen kommer att titta på den med ett leende varje dag.

När jag svarade kvinnan att hennes skambud var godtaget, blev hon så glad att hon började gråta. Hon snyftade och förklarade att hon just nu inte hade några pengar. "kom och hämta tavlan", sa jag. Hon var tyst i telefonen, förstod inte vad jag menade. "Hämta tavlan nu. Betala sen, när du kan".

Två timmar senare hämtade hon tavlan. Sprudlande av glädje berättade hon hur glad motivet gjorde henne. "Den ska hänga i köket, så jag ser den varje morgon när jag äter frukost". Hon berättade att livet inte var på topp. Att det kändes jobbigt på grund av diverse saker som hänt i hennes liv. "Då känns det fantastiskt att kunna titta på din tavla och påminna sig om att ett leende aldrig är långt borta. Bara du tittar åt rätt håll" Precis sa hon. Och så tog hon tavlan. Gick. Jag stod kvar i dörröppningen. Stirrade ut på någonting som jag inte visste vad det var. Kunde inte röra mig. Hörde att porten där nere öppnades och stängdes.

Det här hände för ett år sedan. Jag har fortfarande inte fått betalt för tavlan. Samtidigt vet jag att den hänger på en vägg hemma hos någon som verkligen tycker om den. Eller mer än så. Den bidrar med någonting. Den gör att hon mår bättre. Är inte det en valuta som är omöjlig att växla till SEK, Dollar eller Euro?
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar